Sjekk gressklipperen nå!

Det er snart tid for gressklipping, og i den forbindelse er det smart å ta en sjekk på gressklipperen allerede nå. For hva er vel mer irriterende enn å finne ut at den ikke fungerer når du trenger det som mest?

Martin Storsveen (t.v.) og Leif Andre Øvergård gir deg noen gode råd om sjekk av gresskilpper

Vaktmesterservice Innlandet har på det jevne mellom 40 og 50 sesongavtaler på gressklipping hvert år. For det meste i borettslag. Og når gresset vokser som mest bør det klippes i snitt en gang i uka. Derfor har vi IKKE råd eller tid til å ta sjansen på at maskinene ikke fungerer når vi trenger dem.

Både høst og vår

Leif Andre Øvergård og Martin Storsveen gir deg noen gode råd om hva du bør sjekke før sesongen starter for fullt. Traktorklipper/sitteklipper er vanlig, og har blitt mer og mer populært også for private hageeiere de senere årene.

– Det første rådet er muligens i seineste laget akkurat nå, men det er en god investering å bruke en time på ettersyn om høsten når gressklipperen skal settes bort, sier Leif Andre. Skru ut batteriet, og lagre dette tørt og frostfritt gjennom vinteren. Gi klipperen en god vask, og rengjør godt på undersiden av panna der knivene sitter.

Når våren kommer og klipperen skal klargjøres gir du batteriet en opplading. Det har garantert tapt seg gjennom vinteren. Hvis du har batteri med væskefylte celler løsner du topp-pluggene på cellene før lading. Påse at væske i cellene er på riktig nivå. Etterfyll med destillert vann hvis nivået er lavt. Vann fra beholder i kondenstørketrommel for klær kan brukes.

Sjekk luftfilter. Filteret til venstre på bildet kan blåses rent med trykkluft. Det til høyre er så tilsmusset at det er på tide å skifte.

Øvrige sjekkpunkter er:

  • Ta en titt på dekk og lufttrykk i dekkene
  • Sjekk reimdriftsystemet, sprukne/morkne reimer byttes
  • Bytt motorolje, bruk riktig oljetype og påse maxnivå på peilepinne
  • Sjekk luftfilter – blås rent med trykkluft, eller bytt ved behov
  • Er det smørenipler i styresystem eller andre steder, gi et par press med fett.
  • Ta en titt på klipperens kniver. Er det behov for sliping?

For håndklippere i mindre format gjelder stort sett den samme sjekklisten. Rengjør om høsten før den settes vekk. Bytt motorolje om våren, og sjekk luftfilter, og påse at eventuelle wire glir lett når du betjener hendler og spaker. Symaskinolje eller olje for sykkelkjede kan brukes hvis wire glir dårlig i strømpa.

Hvis du er helt ukyndig med vedlikehold av motoriserte redskaper og mekaniske innretninger, kan det være en god investering å betale for en liten overhaling på et verksted.

Tenk sikkerhet
Sjekk knivene, og vurder om de trenger å slipes. Jo skarpere, jo bedre, sier Martin

Når klippesesongen er i gang oppfordrer Leif Andre og Martin til at folk skal bruke verneutstyr. Hørselvern og briller bør være en selvfølge. Det er sterke krefter i sving, og en liten stein kan komme som et prosjektil hvis du er uheldig. Godt fottøy, helst støvler eller solide arbeidssko, er også et godt tips.

Om fuktig eller langt gress stapper seg under panna eller i sideutkastet, må du stoppe klipperen før du forsøker å gjøre noe med det.

Med disse tipsene ønsker vi i Vaktmesterservice Innlandet alle en god og problemfri klippesesong!